Групата на #ГЕРБ в Общинския съвет ще подкрепим приемането на окончателния

...
Групата на #ГЕРБ в Общинския съвет ще подкрепим приемането на окончателния
Коментари Харесай

ГЕРБ подкрепя новия ОУП на Пловдив

Групата на #ГЕРБ в Общинския съвет ще подкрепим приемането на окончателния вид на Общ устройствен план на община Пловдив, тъй като:
ОУП е най-дългоочакваният стратегически документ на община Пловдив, като с приемането му се затваря вратата на процеса на презастрояване.
За разлика от предходния Общ устройствен план, признат 2007г., новият Общ устройствен план е направен в резултат на доста подробна оценка и разбор на влезлите в действие настоящи ПУП-ове. Това е извънредно значимо, защото точно неверният разбор, довел до напълно неправилна устройствена основа, докара до приемането на Общ устройствен план през 2007г. с неразбираеми правила и нормативи, подлежащи на устройствени и юридически тълкувания. Които пък са главната причина за презастрояване, на което бяхме очевидци през последните години.
Желанието на община Пловдив за строго ограничение на застрояването, бе ясно изразено и очевидно през протеклия развой по разработване на Общ устройствен план. Главният проектант и ЕСУТ направиха самоуверен опит да вкарат извънредно строги ограничавания във връзка с бъдещото застрояване, само че това предпочитание беше значително политизирано и превърнато в неестествен спор сред община и представители на КАБ.
Защо е значим новия Общ устройствен план?
Регулира се процесът на застрояване, като същият се слага в едни съизмерими рамки, от една страна на достигнатия натурален развой на развиване на Пловдив и въпреки това – на законоустановени параметри и режими. Това беше осезаема липса при използването на предходния Общ устройствен план, която докара до обилни вреди, необятно коментирани и през днешния ден.
ОУП е дълго чакан, тъй като основава устройствени условия за осъществяване на дълготрайни политики, избрани с признатите проекти за развиване с разнообразни времеви хоризонти.
ОУП е дълго чакан, тъй като дава отговор на настояванията, желанията и вижданията за развиване на Пловдив от пловдивчани.
На въпроса “Защо се разрешава застрояване в южната посока на града? “, дава отговор въпросът „ Колко преписки има в общината за смяна на предназначението на аграрни земи в южна посока? “. И отговорът е – десетки, в случай че не и стотици!
Естественото развиване на Пловдив в посока юг е било регистрирано още в проекта от 1942 година на немския проектант Херман Янсен.
Пловдив е деен в развиването си град и това би трябвало да продължи!
Община Пловдив поддържа настояванията и вижданията на съвсем всеки един директно заинтригуван, като почете желанието му за бъдещо развиване на личния му парцел. От което следва, че Общ устройствен план е значим и чакан от най-високо равнище на дълготрайно устройствено развиване до краткосрочните проекти и вложения на пловдивчани.

Иван Тотев, регионален координатор на ГЕРБ в Пловдив, коментар във фейсбук
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР